Šarene instalacije na Kampusu - Yarn bombing Rijeka

Šarene instalacije na Kampusu - Yarn bombing Rijeka

Uz mnoštvo šarene vunice, tople zrake sunca i znatiželjne poglede prolaznika, 15. lipnja 2021., održano je postavljanje šarenih instalacija uz veselo druženje u parku ispred Akademije primijenjenih umjetnost Sveučilišta u Rijeci. Instalacije su nastale na radionicama u sklopu Projekta solidarnosti Yarn bombing Rijeka, financiranog sredstvima Europskih snaga solidarnosti.

Dok je semestar tekao i studentske obveze nas sustizale, mi smo se od sve te zbrke užurbanog studentskog života opuštale u provođenju veselih radionica gerilskog pletenja s našim polaznicama, koje smo naučile mnogočemu, no i one nas mnogobrojnim trikovima.

Uz radnu atmosferu i neumorne ručice, zadnjih nekoliko tjedana isplele smo preko 250 komada pletenih kvadrata, trokutića, krugova, cvjetića i mnogobrojnih (ne)planiranih oblika, koji sada krase javni prostor u kojem svakodnevno boravimo.

Projekt Yarn bombing Rijeka traje sveukupno 12 mjeseci i održava se tijekom 2021. godine u organizaciji tvrtke Subjekt i pod vodstvom 6 studentica volonterki – Ivana Babić, Ivana Barić, Ivana Birkaš, Katarina Bulić, Nikolina Janjić i Mikela Oklen, dok im u provedbi projekta potporu pružaju i mentorice Anita Ladišić i Andrea Rubčić.

Yarn bombing ili gerilsko pletenje/heklanje pokret je čiji je cilj ukrašavanje javnih i privatnih prostora pletivom, a upravo se jedna takva akcija odvijala ovog utorka. Koji su njeni rezultati, sami možete pogledati u parku ispred zgrade Akademije.

Cilj projekta nije samo uspostavljanje yarn bombing skupine u Rijeci, već i ojačati međugeneracijsku solidarnost u zajednici održavanjem radionica heklanja. Pokretanjem yarn bombing zajednice planiraju se raditi i mnoge druge društveno korisne aktivnosti, poput pletenja hobotnica za bebe iz inkubatora.

Projektni tim je dosad održao 12 radionica na kojima su sudjelovale žene razne dobi, a s novim ciklusom radionica kreće se već od jeseni. Do tad možete pratiti novosti i naučiti pokoju interesantnu činjenicu o nama na Facebook stranici Yarn bombing Rijeka i web stranici Subjekta.

Ivana Babić


Subjekt d.o.o.
Drage Šćitara 34 - 51000 Rijeka

© 2022. by znaor.com