Najava završne konferencije projekta Nature&Wildlife

Najava završne konferencije projekta Nature&Wildlife

NATURE&WILDLIFE projekt stigao je svome uspješnom kraju, a kako bi tu uspješnost prezentirali vama koji nas vjerno pratite i sudjelujete u našem radu, ovim putem pozivamo vas na završnu konferenciju projekta.

Konferencija će se održati u četvrtak, 25.02. u 13h u prostoru Subjekta na adresi Drage Šćitara 34. Na konferenciji možete sudjelovati online ili dolaskom na već spomenutu adresu. Molim vas da se obavezno prijavite na e-mail: .

Način sudjelovanja online: klikom na ovaj link otvara se Microsoft Teams aplikacija na kojoj će se održati konferencija.

U visoko razvijenom svijetu sve više jača svijest o potrebi očuvanja prirode. Hoće li svi ti i mnogi drugi napori zaustaviti izumiranje ugroženih biljnih i životinjskih vrsta ? Teško je kontrolirati i štititi velika područja pa se sve više zemalja odlučuje postrožiti zaštitu određenih prostora koji dobivaju oznaku nacionalnog parka. Na granicama tih parkova stanovništvo se prilagođava novoj djelatnosti – održivom i odgovornom turizmu.

Ekološki svjesni turisti – putnici žele svoj život obogatiti proučavanjem, istraživanjem netaknute prirode. Divlje životinje pripadaju svom prirodnom staništu i čovjek ih može posjećivati i promatrati u tom ambijentu na neškodljiv način.

Naravno da takav oblik turističkog putovanja iziskuje posebnu organizaciju zasnovanu na malim grupama uz poštivanje strogih pravila „kućnog reda“ obitavališta životinja.

Jedan takav turistički proizvod pod nazivom EXPLORE THE WONDERNATURE upravo poprima svoj konačan oblik. Projekt pod nazivom Doživetje narave in opazovanje divljih živali / doživljaj prirode i promatranje divljih životinja, akronim NATURE & WILDLIFE provodi se kao dio programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Glavni „glumci“ ovog područja su pripadnici triju veliko zvjerskih skupina – medvjedi, vukovi i risovi. Pored ovih „glavnih faca“ područje obiluje drugim biljnim i životinjskim vrstama specifičnima za brdsko-planinski kraj. Promatranje medvjeda ili prepoznavanje tragova velikih zvijeri, planinarenje rubom bukove šume UNESCO-a na Snežniku, planinarenje Risnjakom s pogledom na Jadransko more, četverosatni posjet podzemnim jezerima u Križnoj jami, tradicionalna vožnja Cerkniškim jezerom ili rafting na rijeci Kupi, izrada drvenih klizaljki, ribolov s ribičem na Lokvarskom jezeru, slušanje priča o risovima u Nacionalnom parku Risnjak, druženje s ornitologom u promatračnici za ptice u Notranjskom parku, slušanje priča o formiranju jezera, snježnih dvoraca, spavanje u promatračnici i drugi doživljaji) sažeti su u 16 jednodnevnih itinerera. Svaki dan ima svoju glavnu temu (dan posvećen fenomenu krša / krasa, dan znanja o velikim zvijerima, dan zvukova u prirodi..). Programi su dizajnirani modularno, što znači da svaki dan djeluje kao sveobuhvatno iskustvo o odabranoj temi. Stoga se pojedinačni jednodnevni programi mogu sastaviti različito, od jednodnevnih do višednevnih putovanja.

Programi turističkog proizvoda EXPLORE THE WONDERNATURE najprikladniji su za grupe od dvije do osam osoba i namijenjeni su istinskim ljubiteljima prirode, koji žele doživjeti prirodu i lokalne običaje na autentičan način.

„Mi smo gorštaci, majstori preživljavanja u surovim uvjetima, živimo s prirodom. Volimo svoj kraj i čuvamo ga za idući naraštaj. Bit će nam drago ugostiti vas i voditi u istraživanje čudesnog svijeta oko nas.“

S ovom porukom obraćamo se domaćim i stranim specijalistima za avanturistička putovanja. Svi će biti pozvani na završnu konferenciju s predstavljanjem ponude doživljaja pod nazivom EXPLORE THE WONDERNATURE.

Naravno, ono što je do sada obrađeno u sklopu projekta nije nikako završeni posao. Dapače, ovo možemo smatrati početkom jednog novog, zajedničkog iskoraka Gorskog kotara, Hrvatske i Zelenog Krasa, Slovenije na turističko tržište doživljaja prirode. U konačnici sami agenti – specijalisti će, prema željama svojih klijenata, kreirati jednodnevne izlete i višednevne ture s obje strane granice. U sadržaj izleta i tura uključivat će atrakcije i ponuđače koji su spremni na suradnju.


Subjekt d.o.o.
Drage Šćitara 34 - 51000 Rijeka

© 2022. by znaor.com