Ponedjeljak – dan za sretno heklanje

Ponedjeljak – dan za sretno heklanje

Dana 8. veljače 2021. se iznova sastao projektni tim Yarn bombing Rijeka, na ne baš svima veseo dan - ponedjeljak, kada nakon odmora za vikend moramo opet van iz svojih domova, jer nas čeka novi radni tjedan.

No studentice su ga odlučile iskoristiti na malo drugačiji način, i spojiti ugodno s korisnim. Imale su dogovore za neke bitne teme, poput pokretanja profila na društvenim mrežama i vizualnog identiteta projekta, a to su sve prolazile družeći se uz heklanje. Vježba, vježba i samo vježba,  tako da se pripreme i usavrše za buduće radionice s polaznicama što je više moguće. U svega dva sata, nastali su neki jednostavni radovi, koji će se kasnije upotrijebiti za zanimljive yarn bombing instalacije.

A sad malo općenito o heklanju, odnosno kukičanju. Hekla se najčešće pamučnim koncem ili vunom prilikom čega se upotrebljava samo jedna igla s kukicom na vrhu, odakle i potječe naziv za ovu vještinu. Različiti uzorci se dobivaju provlačenjem konca kroz postojeću rupicu čime nastaje nova rupica, a ovisno o načinu uboda i povezivanjem rupica mogu nastati tri osnovne rupice: duge, kratke-zbijene i rupice-štapići, kao i njihove kombinacije. Pomoću raznih igala moguće je dobiti više različitih uzoraka.

Projektni tim nastavlja daljnje pripreme za radionice te se uskoro družimo na Facebooku i Instagramu.

Ivana Birkaš

 

DSC


Subjekt d.o.o.
Drage Šćitara 34 - 51000 Rijeka

© 2022. by znaor.com